Met 30 bestuurders en sleutelfiguren uit Haarlemmermeer stapten we in de bus richting Delfshaven, Rotterdam. Reisleider Bram Jonkheer – verkleed als Pietje Bell – en Kevin de Joode zorgden voor een prikkelende start. We bezochten drie inspirerende plekken, elk met een eigen visie op ‘realiseren en samenwerken’
“Eerst doen alsof, dan wordt het vanzelf echt”
Ons eerste bezoek was aan het Wijkpaleis. Hier ontmoetten we Marieke Hillen, voorzitter van het werkbestuur, die met de ontstaansgeschiedenis indruk maakte op de groep. Ze benadrukte dat je soms gewoon moet beginnen en doen alsof iets al werkelijkheid is. “Dan wordt het vanzelf echt,” stelde ze. Het was een mooie reminder dat experimenteren, buiten de lijntjes denken en gewoon beginnen, zelfs zónder alles perfect uitgedacht te hebben, vaak de sleutel is tot succes.
Rond in een ‘vierkante wereld’
In aanloop naar het Wijkpaleis nam Bram Dingemanse van de WelzijnsCoalitie ons mee door de buurt en liet ons verschillende initiatieven zien. Hij sprak beeldend over hoe het in de wijk werkt als “rondjes in een systeemwereld van vierkanten”. Een mooie metafoor die liet zien hoe mensen hun eigen creatieve ruimte vinden ondanks strakke structuren. En met voorbeelden van hoe de kracht van mensen positiever uitwerkt dan de macht van systemen. “Sociale veerkracht’ is waar het om gaat. En die organiseer je niet in de formele wereld, maar die laat je ontstaan en geef je de ruimte in de echte wereld.
Groots Little C
Vervolgens liepen we door Delfshaven op weg naar een levendig Little C, een project waar community building goed is gelukt mede door architectonische slimmigheden, waardoor mensen elkaar makkelijk tegenkomen. We kregen een rondleiding van urban designer Jose David Heras Barros van het architectenbureau Juurlink+Geluk.
Extended Family
Daarna was de overheerlijke koffie bij Heilige Boontjes slechts bijzaak van het verhaal dat oprichter Rodney vertelde over hoe hij als ex-gedetineerde een koffiezaak opende in het politiebureau waar hij als schoffie wel eens ‘overnachtte’. Hierin geeft hij nu tientallen mensen met dezelfde achtergrond een kans, vertrouwen en familie. Ook een voorbeeld van hoe een uiteindelijk succes niet als vanzelf tot stand komt.
Buurtverbinders en sociale cohesie
De dag werd afgesloten met een presentatie van Stijn van Kreij over buurtverbinders. Dit initiatief richt zich op het versterken van de saamredzaamheid en sociale samenhang binnen buurten. Hij maakte iets los toen hij stelde dat er niet meer gebouwd wordt voor gemeenschappen om te leven, maar voor doelgroepen om te wonen.
Samenwerking in Haarlemmermeer
De dag heeft niet alleen inzichten opgeleverd en tot inspiratie geleid. Ook hebben we als deelnemende organisaties elkaar in kleiner verband kunnen vinden op onderwerpen die we samen willen oppakken. Met in het achterhoofd dat wij, de vierkant formele wereld, ons open moeten stellen voor de ‘rondjes’ in de buurten.
Dank aan iedereen!
Een speciale dank aan alle deelnemers die deze dag mogelijk heeft gemaakt: Kevin de Joode van Amstelring en Bram Jonkheer van Neerlandshoop. Aanwezig waren Sjaak den Heijer van Wonen met Zorg Haarlemmermeer, Jeroen Lambriks, Esther van Huissteden, Ilse Potma, Nancy Huijmans, Jos Kikkert van Amstelring, Anne Jans van Wonen met Zorg Haarlemmermeer, Bert den Elzen van de Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer, Mark Weel, Chantal Wolsak en Yvonne Waelen van Ons Tweede Thuis, Margot Arends, Annemarie De Hoop en Vincent Wagenaar van de Raphael Stichting, Erik Zwart en Nanette Verhoeven van PCSOH, Susanne Rutten en Annebel Wijsman van Zorg en Zekerheid, Remco Pols en Paul Tuijp van Ymere, Petra van Doorn, Petra Kort en Mirjam van Beek van de Gemeente Haarlemmermeer, Maxine Voorneveld en Beau Kattenberg van Maatvast, Charlotte Mosk, Martijn Kool en Hiljan Hoek van Meerwaarde, en Olivier van der Zee van Zorggroep Haarlemmermeer en alle anderen die hebben bijgedragen aan deze inspirerende dag.
Het was geweldig om samen te zijn en nieuwe inzichten op te doen.