Dit is een bijzonder en inspirerend project wat aansluit bij wat we met Wonen met Zorg Haarlemmermeer ook willen bereiken: een plek in de stad waar mensen betaalbaar kunnen wonen en zorg kunnen krijgen. En waar mensen die zorg nodig hebben, tussen andere mensen wonen. Ruim 20% van de 330 woningen zijn zorgwoningen.
“Alles met/voor elkaar” luidt de slogan van De Eenhoorn. De video hieronder geeft een goede sfeerimpressie en laat zien hoe de slogan in praktijk wordt gebracht.
Samenwerking tussen woningbouwvereniging Ymere en zorginstelling Philadelphia
Het werkbezoek werd geregeld door Paul Tuijp, adviseur bij Ymere en actief in ons Regieteam. We werden ontvangen door Afra Groen (projectleider bij Philadelphia), Karien van Roozendaal (Specialist Wonen en Zorg bij Philadelphia) en Wouter van der Veldt (gebiedsbeheerder van Ymere).
Wij waren als Regieteam erg benieuwd wat de succesfactoren en leerpunten waren van dit project. Niet alleen Ymere en Philadelphia moesten samenwerken, maar ook de gemeente. De cultuurverschillen tussen deze organisaties maakte de samenwerking soms uitdagend. Toch is het uiteindelijk gelukt.
Van idee naar realisatie
Tussen het eerste idee en de realisatie zat ongeveer 10 jaar. De oude woningen die eerst in dit gebied, vlakbij het Amstelstation stonden, werden gesloopt. Oorspronkelijk was het plan om zoveel mogelijk nieuwe huizen ervoor in de plaats te bouwen. Er zijn immers overal woningen te kort en in Amsterdam helemaal. Na een werkbezoek in Finland, besloten ze het anders te doen. Ze zagen dat je ook kleinere woningen kan bouwen als je gezamenlijke ruimtes aanbiedt. Dit komt niet alleen te goede aan de hoeveelheid mensen die je een woonruimte kan bieden, maar ook aan de saamhorigheid en leefbaarheid.
Voor Ymere was het zaak om goede berekeningen te maken, zodat de woningen toch voldoende opleverde. Omdat dit concept van toegevoegde waarde was voor de buurt en daarmee zorgde voor sociale cohesie kon er ook subsidie aangevraagd worden.
Doen waar je goed in bent
De gezamenlijke ruimtes moesten beheerd worden. Maar wie gaat dat doen? Ymere dacht al snel in praktische oplossingen en dacht aan de huismeester. Philadelphia dacht daar toch anders over. Zij besloten te een communitymanager aan te stellen die een aantal uur in de week aanspreekpunt is voor de bewoners en buurtbewoners. Veel logischer, want daar waar Ymere vooral ervaring heeft met gebouwen, is Philadelphia echt gericht op mensen. Daar hebben zij dagelijks continu contact mee. Door deze constructie blijft het ook beheersbaar voor Ymere en hebben zij geen omkijken naar de mensen in de zorgwoningen.
Op de website van Philadelphia lees je hier meer over. Daar vind je ook het Inspiratieboek Community Building.
Samen wonen, samen leven
Met de algemene ruimtes en communitymanager, waren ze er nog niet. Hoe zorg je dat de gemeenschappelijke ruimtes, die als verlenging van de woonkamer moet dienen goed benut wordt door de bewoners? Hun woningen zijn compact, dus de behoefte aan meer ruimte is er. Maar welke afspraken maak je met elkaar hierover? Wat mag je wel in de ruimtes doen en wat niet? Het zou niet werken als Ymere daar regels voor zou opstellen, het moest vanuit de bewoners zelf komen.
Om dat te bewerkstelligen worden er bijeenkomsten georganiseerd. Zo zorg je niet alleen dat bewoners krijgen waar ze behoefte aan hebben en samen afspraken maken, maar dit is ook al een stap binnen het bouwen aan community.
De meerwaarde van deze locatie is dat er verschillende mensen bij elkaar wonen. Het idee is dat er ook synergie ontstaat onderling. Een mooi voorbeeld van hoe dit tot uiting kwam was een knutselclub op de woensdagen voor kinderen uit de buurt. Dit werd georganiseerd door zowel reguliere huurders, als de huurders van de zorgwoningen.
Geen blauwdruk voor andere projecten
Toch biedt dit mooie project geen blauwdruk voor projecten in Haarlemmermeer of andere regio’s. Het concept valt of staat met wat er al is in de buurt. Er is dus geen standaard aanpak dat overal werkt.
Ook nu de woningen zijn opgeleverd, zijn er nog genoeg uitdagingen. Enerzijds gaat dit om ideeën die in de praktijk niet tot stand zijn gekomen, anderzijds lopen ze tegen financiële en organisatorische uitdagingen aan. Pas in de praktijk kom je erachter of de ideeën aanslaan. Zo niet, dan moet je samen opnieuw aan tafel zitten en flexibel zijn om de plannen aan te passen.
De uitdaging zit hem niet alleen in ambitieuze projecten van de grond te krijgen, we hebben ook te maken met een veranderende tijd. Vroeger ging het juist heel erg om de leefbaarheid. Daarna kwam er een tijd dat we vooral dachten in ‘stenen’ en nu zien we toch dat synergie en verbinding weer belangrijk is geworden. Niemand weet precies hoe je dat doet, maar gaandeweg leren we veel van elkaar.
Zo is Ymere nu bezig met een visie op Community Building en kijken ze wat hun rol als woningbouw corporatie hierin is en hoe het bijdraagt aan de leefbaarheid, terwijl Philadelphia de rol als Community Manager blijft aanscherpen.
Toch zijn er een paar algemene tips die we uit dit werkbezoek konden meenemen:
- Bouw de algemene ruimtes op de begane grond als je buurtbewoners wilt aantrekken, zo houd je het laagdrempelig.
- Leg vooraf goed af wie welke rol en verantwoordelijkheid op zich neemt.
- Denk goed na wat je communiceert aan (buurt)bewoners. Als je iets eenmaal hebt geroepen of beloofd, maar toch moet bijsturen, grijpen mensen toch snel naar je oudere boodschap.
Het was een enorme inspirerende sessie waar we nog veel meer over zouden kunnen vertellen. Wil je meer weten? Je leest meer over dit project op de websites van Ymere en HVO-Querido.
Ben je zelf bezig met een vergelijkbaar project en wil je met de juiste personen in contact komen om gedachten uit te wisselen of samen te werken? Neem dan contact met ons op.