Inhoud
- Waarom zijn we dit manifest gestart?
- Wie zijn er betrokken bij dit manifest?
- Onze ambities voor leven, wonen en zorgen in Haarlemmermeer
- Onze aanpak met behulp van 4 thema’s
- De organisatie van onze samenwerking
- De initiatiefgroep
- De Regiegroep
Waarom zijn we dit manifest gestart?
Het manifest is ontstaan door de uitkomsten van een onderzoek van Compaan ‘Huisvestingopgave wonen met zorg van 2020’. Daarin is naar voren gekomen dat:
- er de komende 20 jaar een forse stijging van het aantal huishoudens met ouderen en andere kwetsbare doelgroepen ontstaat.
- hierdoor ontstaat er forse groei naar zorgvragers.
- het arbeidspotentieel neemt relatief af. Er dreigt dus een tekort aan zorgpersoneel.
- het aantal beschikbare mantelzorgers zal teruglopen.
- de zorgkosten zullen verder stijgen en dreigen onbetaalbaar te worden.
Als we samen een goed leven willen leiden, zelfstandig kunnen wonen en voor elkaar kunnen blijven zorgen, dan moeten we: de zorg slimmer en efficiënter gaan organiseren, het woonaanbod aanpassen aan veranderende woonwensen en onze leefomgeving anders inrichten.
Wie zijn er betrokken bij dit manifest?
Bestuurders van ruim 20 zorgaanbieders, corporaties, ontwikkelaars, zorgkantoor en gemeente Haarlemmermeer hebben de handen in een geslagen om samen het tekort aan passende woonruimte gezamenlijk aan te pakken voor de regio Haarlemmermeer.
Op 31 maart 2020 werd het manifest ondertekend. Lees hier meer over in het bericht van Amstelring.
Onze ambities voor leven, wonen en zorgen in Haarlemmermeer
In het manifest ‘Samen leven, wonen en zorgen in Haarlemmermeer’, te vinden op de pagina ‘Over Ons’ staat de aanleiding, opgave, ambities en aanpak beschreven. Ook vind je daar wat concrete cijfers dat uit het onderzoek naar voren is gekomen.
In dit artikel lichten we een deel van het manifest toe. (In de tussentijd is er veel veranderd, wat je voortaan via onze blogs en nieuwsbrieven in de gaten kunt houden.)
Om de tekorten aan wonen, zorg en de combinatie aan wonen & zorg op te lossen, hebben we drie ambities geformuleerd. Gebaseerd op de opgave: hoe kunnen de inwoners van Haarlemmermeer zo lang mogelijk thuis blijven wonen wanneer zij zorg of ondersteuning nodig hebben? En hoe sluit de woonomgeving daarop aan?
- Het stimuleren van zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, met meer nadruk op welzijn.
- Het realiseren van andere en nieuwe (woon)vormen van ondersteuning voor de cliënt. Zorgvormen die wonen thuis en in een instelling verbindt en ondersteunen in een geleidelijke overgang naar intramuraal wonen.
- Het zorgen voor het beschikbaar houden van voldoende intramurale capaciteit, aanvullend op de twee bovengenoemde ambities.
Onze aanpak met behulp van 4 thema’s
Om de ambities aan te pakken, zijn de volgende 4 thema’s (ook wel actielijnen) geformuleerd. Deze gebruiken we om onze visie te formuleren en geeft richting aan onze inspanningen.
- Vraag & Aanbod Het ontwikkelen van een gezonde balans tussen vraag en aanbod voor wonen en zorg.
- Betaalbare woningen Zorgen voor voldoende betaalbare woningen voor mensen die begeleiding nodig hebben.
- Doorstroming Bevorderen van doorstroming onder ouderen naar passende woningen of woonvormen.
- Vitale wijken Vitale wijken mogelijk maken door ondersteuning in de woonomgeving te verbeteren.
De organisatie van onze samenwerking
Wij hebben een vorm gevonden die ons in staat stelt om gezamenlijk effectief te zijn. Leidend hierbij is dat we ernaar streven dat organisaties de ambitie volgen.
In de geest van de uitspraak “Think big, start small, move fast” zochten we een manier van samenwerken die effectief is, tegelijkertijd flexibel en lichtvoetig, klein beginnen met een concreet knelpunt of verbetermogelijkheid.
De professionals (wonen, zorg én cliënt) zijn samen aan zet om een compact thema aan te pakken. We laten ons netwerk organisch groeien tot een breder samenwerkingsverband en behoeden ons voor ingewikkelde governance discussies vooraf.
De initiatiefgroep
De bestuurders die het manifest hebben ondertekend, komen een paar keer per jaar samen voor overleg in de initiatiefgroep. Hier wordt de voortgang in het programma besproken en indien nodig besluiten genomen. Deze intiatiefgroep functioneert als een stuurgroep.
Jeroen Lambriks, bestuurder bij Amstelring, was voorzitter van de initiatiefgroep. Per 1 januari 2024 heeft Susan Veenhoff, bestuurder bij Ons Tweede Thuis, zijn rol overgenomen.
De Regiegroep
Het Regieteam is samengesteld door vertegenwoordigers van de aangesloten partijen. Zij geven sturing aan de thema’s.
Op dit moment bestaat het team uit:
- Voorzitter en programmamanager: Sjaak den Heijer, TallKing Quarter
- Opdrachtgever namens initiatiefgroep, Chantal Wolsak, Regiomanager Haarlemmermeer Ons Tweede Thuis (voorheen Karin Klaassen)
- Actielijntrekker actielijn 1: Mirjam van Beek, beleidsadviseur Wonen met Zorg Gemeente Haarlemmermeer
- Actielijntrekker actielijn 2: Yvonne van Veen, adviseur Woonbeleid Eigen Haard
- Actielijntrekker actielijn 3: Paul Tuijp, adviseur Ymere
- Actielijntrekker actielijn 4: Ilse Potma, regiehouder nieuwe diensten en concepten
- Bert den Elzen, secretaris bij Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer
- Angela Nicolaï, adviseur beleid en innovatie Meerwaarde
- Annebel Wijsman, Zorginkoper Zorg en Zekerheid
Kijk voor meer informatie op Over Ons. Wil je met ons in contact komen? Laat dan een bericht achter via de Contact-pagina of bezoek een van onze Inspiratieontbijten die we 3x per jaar organiseren. Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven en uitnodigingen te ontvangen.