Karin kwam in aanraking met het Wonen met Zorg door haar voorganger, die vanaf het begin betrokken was. “Ik zag gelijk dat ik daar ook bij moest zitten en haakte snel aan’’. Nu zit ze in het regieteam, organiseert inspiratieontbijten en kijkt welke organisaties nog benaderd kunnen worden om aan te haken. En draagt bij aan de projecten die we vanuit het manifest opstarten.
“We zijn een grote speler binnen Haarlemmermeer. Daarom zie ik het als onze taak om partijen te benaderen waarvan het niet zo vanzelfsprekend is dat ze aan tafel komen zitten.”
De rol van Ons Tweede Thuis
Een aantal medewerkers van Ons Tweede Huis zijn actief in het regieteam en bestuurder Susan Veenhoff zit in de initiatiefgroep. Het doel van Wonen met Zorg is om op allerlei manieren actief mensen binnen het netwerk met elkaar te verbinden. Het gaat dan niet alleen om partijen in regio Haarlemmermeer die het manifest hebben getekend, ook andere partijen worden betrokken.
“Als je kijkt naar de toekomst, dan hebben we als zorgorganisatie flink wat te doen”, vertelt Karin. Zo komt er steeds minder zorgpersoneel beschikbaar en het is moeilijker om betaalbare woningen voor cliënten te vinden.
“We zien dat we al deze uitdagingen in de zorg niet alleen als organisatie kunnen oplossen, maar dat je dat echt samen met anderen moet doen. We zijn ook heel blij dat we dankzij het manifest met andere partijen aan tafel zitten, evenals de gemeente.”
De visie van Ons Tweede Huis als organisatie én van de branchevereniging, is dat cliënten deelgenoot zijn van de maatschappij en midden in de maatschappij wonen, werken en van waarde zijn. “ De samenwerkingen die voortvloeien uit Wonen met Zorg, kunnen daar een hele mooie bijdrage aan leveren”, stelt Karin.
Het woon-zorgconcept moet een belangrijke rol krijgen
De gemeente Haarlemmermeer wil voor 2040 20.000 woningen opleveren. De ambitie van Karin is om het woon-zorgconcept een belangrijke rol te laten krijgen in al die wooninitiatieven. Dat kan een visie zijn op inclusieve wijken of bijvoorbeeld woningen voor een bepaalde doelgroepen.
“Wij zijn als zorgpartij voor mensen met een beperking heel erg bezig met een visie voor onze grote locaties in de wijk. Deze locaties noemen we het moederschip en hebben vaak een restaurant of een grote gemeenschappelijke ruimte. Ik hoop dat wij over 10 jaar deze locaties kunnen openstellen voor de buurt, zodat we ook meer van toegevoegde waarde zijn voor andere wijkbewoners. Bijvoorbeeld mensen die niet goed meer voor zichzelf kunnen koken, dat zij dan lekker bij ons komen eten. ”
Wennen aan verandering
De grootste uitdaging van de ambities hebben te maken met de veranderingen die erbij komen kijken zowel intern als extern. “De buurtbewoners moeten wennen aan onze doelgroep; mensen met een beperking. We moeten af van dat ze dat zien als iets aparts. Het helpt ook niet dat ze apart wonen. Daarom willen we zo graag dat ze worden gezien als wijkbewoner.”
Voordat zover is, zijn flink wat jaren verstreken. Op korte termijn hoopt Karin in ieder geval geleerd te hebben van andere goede initiatieven. “We zijn nu druk aan het kijken naar best practises, gaan op werkbezoek en halen anderen naar ons toe. Om het concreter te maken hoop ik dat we zelf minimaal twee van dit soort initiatieven zijn gestart. Dat zou heel erg mooi zijn.”